Reason for GPS problems found!

Rune Gangstø runegang at
Tue Jul 15 13:43:41 CEST 2008

I've got a fix in 41secs (TTFF 41)
Thanks for the great sharing :D

The bad thing is the SD card :S

2008/7/15 Marcus Bauer <marcus.bauer at>:
> Confirming this too. Under decent conditions first TTFF 130s, then after
> a power down/power up it was ~40secs. Never saw it that fast on the
> Neo1973. Excellent! Well, more or less :o)
> On Tue, 2008-07-15 at 12:42 +0200, thomasg wrote:
>> Hi ppl,
>> I write this to community, not to devel or owners because everyone
>> should know:
>> sbeh, one of the people in #neo1973-germany IRC-channel found the
>> reason for the GPS problems.
>> The problem only occurs if a SD card is set in. Doesn't matter if it's
>> mounted or in use, it just has to sit in the socket.
>> The TTFF went from no fix at all to TTFF 120 seconds indoor(!!!), and
>> about 40 seconds outdoor.
>> Two other people could verify this with about the same results.
>> We'll do more tests later, but for now we surely know what's causing
>> the problem (and it seems to be a EMC problem).
>> First results show at the same devices, even outdoor, that there is no
>> fix in over 400 seconds with SD card, the signal seems to be at least
>> 10 to 20 dB worse (so bad, that most satellites don't even appear).
>> Testresults from other people appreciated.
>> thomasg
>> _______________________________________________
>> Openmoko community mailing list
>> community at
> _______________________________________________
> Openmoko community mailing list
> community at

More information about the community mailing list