[Qtopia] roaming - manual selection not working

Cédric Berger cedric.berger74 at gmail.com
Tue Jul 22 23:34:42 CEST 2008

not so easy to try since at home I do not have access to roaming network...

but when I try to select manual search mode (while yet connected) from
the Network selection menu, which fails, log shows :

so it looks like the AT+COPS=1,2,0 is wrong : last number should have
been provider number (20810)

I was able from console to do a successful AT+COPS=1,1,"SFR"   (and I
think also AT+COPS=1,2,"20810")

(when connected to roaming network,I thought I had seen failed log of
AT+COPS=1,2,20810  but I will have try again tomorrow....)

On Tue, Jul 15, 2008 at 09:09, Cédric Berger <cedric.berger74 at gmail.com> wrote:
> Hi,
> My freerunner connects to my operator with no problems (SFR, france),
> and when I am in switzerland (geneva) and loose the signal, it
> automatically switches to another (swisscom... roaming costs so much
> more expensive for me...). That's fine with automatic mode.
> But I cannot force it into manual mode (once it has switched, even
> though the SFR signal is back -and even if it is stronger than
> swisscom's-, it won't try to go back to SFR).
> Even rebooting, it stays on the same network.
> When I try in the settings-Call Networks  to "Select operator", it
> fails ("Failed to register to the selected network operator").
> Same error when I just try to switch mode from Automatic to Manual, on
> either of these 2 networks.
> Any idea ? Does this work for some people ?
> I guess I should try in console with AT commands...
> (I could only force switch back by putting my SIM in my old phone,
> switching network, and SIM back into freerunner ! )
> Oh I can see there is a new qtopia version today (I have the one
> published just before). I do not know if I had this "startup crash"...
> But twice, when I had qtopia blocked, it happened that I could not
> boot again (kernel booted, but then boot stopped and waited). I boot
> from microSD.
> First time I reflashed a new version.
> Second time I was able to unlock... not really sure how, but may be
> that was because I could boot on the original OS and ran a e2fsk on
> the microSD partition with the rootfs of qtopia (formatted in ext3).
> filesystem maybe was corrupted...

More information about the community mailing list