Where is the SD card...

Alastair Johnson alastair at truebox.co.uk
Fri Oct 3 17:11:24 CEST 2008

Paul wrote:
> I have so far successfully gotten things to work (phone works again
> after reboot), ssh works and all that.
> I just can't figure out which device is the SD card (I want to put
> Qtopia on that).
> The devices I see are:
> root at om-gta02:/dev# ls
> MAKEDEV             kmem                mtd5
> ram                 ram9                tty4
> XOR                 kmsg                mtd5ro
> ram0                ramdisk             ttySAC0
> adsp                log                 mtd6
> ram1                random              ttySAC1
> apm_bios            loop                mtd6ro
> ram10               rtc                 ttySAC2
> audio               mem                 mtdblock0
> ram11               rtc0                udev_network_queue
> bus                 mixer               mtdblock1
> ram12               shm                 urandom
> console             mtd0                mtdblock2
> ram13               snd                 usbdev1.1
> core                mtd0ro              mtdblock3
> ram14               sndstat             usbdev1.1_ep00
> dsp                 mtd1                mtdblock4
> ram15               stderr              usbdev1.1_ep81
> fb                  mtd1ro              mtdblock5
> ram2                stdin               vcs
> fb0                 mtd2                mtdblock6
> ram3                stdout              vcs1
> fd                  mtd2ro              net
> ram4                tty                 vcs3
> full                mtd3                null
> ram5                tty0                vcsa
> i2c-0               mtd3ro              ppp
> ram6                tty1                vcsa1
> initctl             mtd4                ptmx
> ram7                tty2                vcsa3
> input               mtd4ro              pts
> ram8                tty3                zero
> root at om-gta02:/dev#
> Nothing looks anywhere like /dev/mmcblk0 as the wiki says, and also
> dmesg isn't much help.

/dev/mmcblk0 is correct. If you can't see it your card hasn't been 
detected for some reason. dmesg or the output of logread just after boot 
should give some indication as to what's going on.

> Or would it be mtdblock0?

NO!!! That's part of the internal flash.

> Thanks for clues and pointers!
> Paul

More information about the community mailing list