[Raster+FSO] Some issues

Carsten Haitzler (The Rasterman) raster at rasterman.com
Thu Oct 9 12:29:17 CEST 2008

On Thu, 9 Oct 2008 11:50:34 +0200 (CEST) flamma at correo.ugr.es babbled:

> Hello.
> I have recently installed the new Raster's image, and I was surprised of
> how beautiful it is, and how well 3D effects work. I want to congratulate
> rasterman for his work.
> I decided to give FSO a try, so I installed frameworkd and zhone.
> Unfortunately, I also have a lot of issues with it (making the phone
> unusable). I'll try to enumerate:

slight problem - never meant to make the illume image a "usable phone" far from
it - it's n ultra-minimal "raw desktop only" image where i can/will configure e
+illume how it really was meant to be used/configured. :)

> 1 Sound doesn't work well. This is being covered in other mails, so I
> won't extend here. After installing oss packages, some applications
> managed to get sound working, but not the calls or ringtones.

well sound does - this is a zhone issue specifically - alarm sound works
doesn't it? :) so sound works. just some apps don't.

> 2 Sometimes, the illume controls just dissapear, and I can only access to
> zhone. You can still see a tiny (one pixel height, I think) noisy band up,
> but can't do anything with it. Restarting X doesn't work, neither
> rebooting the phone. The only solution I have found is to delete .e/e
> directory, but I lose all the configuration (and doesn't last for long).

i have never seen this.  bizarre. unfortunately - until i see it - it's hard to
debug. it doesn't ring any bells as to what it could be.

> 3 Wifi gadget doesn't work at all.

all it does is open the netlink socket and ask the kernel for signal strength
of the first wifi dev it finds (fr only has 1)- it does work. i'm staring at it
right now. the problem you may see is it's always "100%" and this is a driver
problem. already reported in trac:

root at om-gta02:~# iwconfig eth0
eth0      AR6000 802.11g  ESSID:"raster"  
          Mode:Managed  Frequency:2.437 GHz  Access Point: 00:16:01:25:11:44   
          Bit Rate=54 Mb/s   Tx-Power=16 dBm   Sensitivity=0/3  
          Encryption key:0102-0304-0506-0708-0901-0203-04   Security mode:open
          Power Management:off
          Link Quality:198/94  Signal level:-153 dBm  Noise level:-96 dBm
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:1  Invalid misc:0   Missed beacon:1

(note i manually edited interfaces file and set wireless_essid and key etc.)

> 4 I can't set a wallpaper. When you select a image, e says you that the
> wallpaper can't be set because of a conversion error, and then, that file
> .e/e/fileman/favorites (or something similar) can't be found. I'm very
> sorry for not giving you the exact error, but I can't test it right now as
> I have no illume controls (view 2).

i know. the wallpaper dialog is useless on the screen res there. intend to
redo the e dialog so not only does it work on desktop but looks great on tiny
touchscreens. i just haven't gotten there - been busy with other things. no
one's paying for this stuff - but they are for other things... so priorities
first. btw the error you get is just that i didn't include edje-utils in the
image :) again - when i get to fixing the dialogs of course that'd get get
added :)

> 5 Wake up doesn't work. Anytime the phone suspend, I have to turn it off
> and on again. It seems to poweroff well, so I think the problem is with
> the screen which doesn't turn on. Only once, I have met the infamous WSOD
> (first time since I have the phone).

same. this is just the kernel OE builds from upstream for OM/gta02. i don't
touch it.

> 6 The alarm doesn't power on the phone, so I'm arriving late at work.

i know! :) related to the above i think too as well as a bug in waker code i
have fixed locally - but also i think because of some rtc issues.

> 7 Some application launchers don't appear in the Home menu. At least, the
> one of the "Battle for Wesnoth" package, that used to appear on 2008.X .

it all depends on application categories. a lot just don't have any or don't
have any in the applications.menu file list. i have not even tried to
fix/change this. this is the same one FSO ships.

my focus is on a container for other things i'm doing and bit by bit polish up
pieces and make it better - illume, e17, theme, etc. etc.

> I think that's all by now. I hope this report help finding bugs.
> _______________________________________________
> Openmoko community mailing list
> community at lists.openmoko.org
> http://lists.openmoko.org/mailman/listinfo/community

------------- Codito, ergo sum - "I code, therefore I am" --------------
The Rasterman (Carsten Haitzler)    raster at rasterman.com

More information about the community mailing list